Hemmakontor

Sponsrade länkar

Inred ditt hemmakontor med ergonomiska kontorsmöbler och bra arbetsbelysning. Du som renoverar ett hemmakontor med egen ingång kan yrka avdrag i deklarationen.

Hemmakontor med laptop
Hemmakontor med bärbar dator – ett dåligt val ur ergonomisynpunkt.

Sponsrade länkar

Ett hemmakontor är vanligen en plats för dator, dokumentförvaring och hobbyverksamhet. Den som har kontor hemma använder sällan kontoret som sin primära arbetsplats, såvida man inte är egen företagare. Att inreda hemmakontoret ergonomiskt är viktigt – i synnerhet om du är egen företagare. Tänk därför på att kontoret om möjligt bör:

  • Vara fritt från löst liggande sladdar.
  • Vara utrustat med ergonomiska kontorsmöbler – däribland en kontorsstol med låsbar lutning, ett höj- och sänkbart arbetsbord med skärmplatta. Arbetsbordet ska vidare ha plats för mus och tangentbord i nära anslutning, helst bredvid varandra.
  • Vara försett med en stationär dator, alternativt en extern skärm som kopplas till din laptop. En datorskärm, vars överkant inte är i ögonhöjd sänker din nackkomfort väsentligt.
  • Utrustas med arbetsbelysning med justerbart och riktbart ljus. Dessutom krävs en fullvärdig allmänbelysning.

Hemmakontor och skatteavdrag

Du som i nuläget inte har ett ergonomiskt hemmakontor, men gärna vill investera i ett sådant, kan ansöka om skatteavdrag i samband med renovering och inredning av hemkontor. Skatteverket är mån om att granska avdrag för just kontor i hemmet, vilket innebär att du bör ha grundlig dokumentation i form av kvitton – och gärna även bildbevis så att Skatteverket slipper göra ett fysiskt besök. Läs mer på Skatteverkets webbplats gällande reglerna för denna typ av skatteavdrag. Ett av kraven är att kontoret ska ha separat ingång.

Sponsrade länkar