Kontorsväxter

Sponsrade länkar

Ett kontor utan växter kan visserligen vara funktionellt och snyggt. Men växterna fyller även en viktig funktion som luftrenare.

Kontorsväxter i vas
Kontorsväxter ökar trivselvärdet och renar luften på kontoret.

Sponsrade länkar

Det finns många anledningar till att inreda med kontorsväxter. Dels skapar växterna en estetisk och ombonad atmosfär, dels fungerar de som luftrenare eftersom fotosyntesen bidrar till att växterna absorberar koldioxid och producerar syre. Likaså upptar växterna damm och gör således inomhusluften renare. Tänk dock på att dammsamlingarna på växterna blir synliga efter ett tag; ifall dammet inte avlägsnas inom rimlig tid försvinner det åter ut i rumsluften. Tänk därför på att underhålla (duscha och vattna) växterna regelbundet.

Dessutom minskar kontorsväxter halten av flyktiga organiska luftpariklar. Växter bryter t.ex. ner bensen och trikloretylen. Den som inte själv har tid att underhålla sina kontorsväxter kan hyra växter som både vattnas och underhålls av uthyrningsbolaget.

Kontorsväxter – ytterligare tips

Att skaffa växter till kontoret kräver mer tankearbete än att skaffa krukväxter till hemmet. Särskilt om det rör sig om öppna kontor med många medarbetare innanför samma väggar. Några tips och råd på väg inför inredning med kontorsväxter:

  • Den som köper kontorsväxter i syfte att rena luften bör prioritera ampellilja, bambu-, busk-, och guldpalmer, murgröna, fredskalla och spjutbräken. Tänk dock på att många av dessa växter är känsliga för torr kontorsluft.
  • Prioritera stora växter med tjocka blad ifall växternas primära uppgift är att rena luften. En annan fördel med stora växter är att de inte behöver planteras om och vattnas lika ofta som mindre dito.
  • Det är bättre att undvika växter helt än att ha dammiga växter på kontoret – särskilt för luftens skull.
  • Köp självvattnande krukor ifall du inte har möjlighet att vattna växterna alltför ofta.
  • Tänk på att blommorna utgör en del av färgsättningen på ditt kontor. Passar de med övrig färgsättning?
  • Byt plats på växterna med jämna mellanrum, så att alla får sin beskedliga del av solljuset.

Tänk också på att somliga växter är mer ljuskänsliga än andra. Inte alla växter klarar av att överleva i källarkontor eller andra ljusfattiga kontorsutrymmen.

Sponsrade länkar