Skrivbord

Sponsrade länkar

Skrivbord för kontorsbruk måste vara multifunktionella; de ställer krav på ergonomi, avlastningsmöjligheter och plats för datorn. Således är de en blandning av typiska datormöbler och skrivbord.

Skrivbord
Välfungerande skrivbord med goda förvaringsutrymmen, plats för avlastning och varierande kontorsarbete.

Sponsrade länkar

Skrivbord – eller arbetsbord som de snarare heter i kontorssammanhang – bör vara multifunktionella. Dels bör de rymma en dator, dels fungera som mötesbord och avlastningsutrymme. Dessutom måste skrivbordet ha en ergonomisk utformning som gagnar din arbetsställning; det viktigaste är att bordsskivan är reglerbar i höjdled. Tänk således på att:

  • Skrivbord som inte möjliggör annat kontorsarbete än arbete vid datorn är värdelösa på kontor.
  • Se till att bordsskivan är ställbar på höjden; ett lämpligt intervall är mellan 50 och 70 centimeter mellan bordsskivans undersida och golvet.
  • Kombinera skrivbordet med riktbar arbetsbelysning – gärna en skrivbordslampa som är fastklämd i bordsskivan.

Arbetsbord – en kombination av skribord och datorbord

Ett arbetsbord för kontorsbruk bör således vara en kombination av en typisk datormöbel och ett skrivbord med rejäla utrymmen för avlastning. Många kontorsbord är så kallade hörnbord, som sträcker sig längs med två väggar. På så sätt finns plats för både kontorsutrustning, mappar och kaffekoppar. Tänk dock på att arbetsbord med höj- och sänkbar bordsskiva inte tål lika hög belastning som bord, vars fulla tyngd dämpas med vanliga bordsben. Därför är det klokt att använda vägghyllor som avlastningsutrymmen i kombination med höj- och sänkbara arbetsbord.

Sponsrade länkar