Kontorsbelysning

Sponsrade länkar

Prioritera uteslutande funktion framför design i valet av adekvat kontorsbelysning. Tänk på att dels välja en jämn allmänbelysning, dels en riktbar och justerbar skrivbordslampa.

Kontorsbelysning
Allmänbelysning i form av taklampor med täckta lampskärmar bidrar till skuggbildning istället för ett jämnt sken – knappast ändamålsenligt.

Sponsrade länkar

Den som arbetar på ett kontor behöver dels en jämn allmänbelysning, dels en riktbar och ergonomisk skrivbordslampa. Tänk på att alltid kombinera allmän- och arbetsbelysning. Att använda endera av dem kan vara direkt skadligt för ögonen. Tänk även på att placera skrivbordslampan till vänster om skrivbordet ifall du är högerhänt – och tvärt om ifall du är vänsterhänt. I annat fall kommer handen att förorsaka skuggor.

Välj riktbar arbetsbelysning till kontoret

Tänk på att skrivbordslampan ska vara justerbar. För att ljuset ska bli så riktbart som möjligt rekommenderas en skrivbordslampa med metallskärm, som enbart släpper igenom ljus på framsidan. Ifall skärmen släpper igenom ljus på sidorna förvandlas skrivbordslampan istället till en sorts kompletterande allmänbelysning, vilket inte är meningen. Beakta följande faktorer i valet av arbetsbelysning:

  • Välj en lampa med långa, böjbara armar för att kunna rikta ljuset så exakt som möjligt.
  • Lampan bör ytterligare ha en skärm som går att vinkla och skärmen bör inte – som tidigare påpekats – släppa igenom ljus på sidorna.
  • Prioritera uteslutande funktion framför form i valet av kontorsbelysning, särskilt när du väljer skrivbordslampa. Du får naturligtvis köpa en designlampa om ekonomin så tillåter, men designen får inte hämma lampans funktion.

Den nya trenden inom kontorsbelysning är arbetsbelysning som drivs med varaktiga LED-dioder. Denna lamptyp är dessutom energisnål, men dioder är fortfarande dyrare än vanliga skrivbordslampor som drivs med lågenergilysrör.

Sponsrade länkar